NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Pályázati felhívás kispesti iskolák számára

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület a Kispesti Önkormányzat támogatásával térítésmentes szakmai érzékenyítő programot valósít meg a 2017-18-as tanévben, melyre várjuk kispesti intézmények jelentkezését.

Az érzékenyítő programunk leírása

A program célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének biztosításához. A programsorozatunk keretén belül a különböző fogyatékossággal élő gazdák és segítőkutyáik óvodai és iskolai intézményeket látogatnak meg, és ezen foglalkozások során többféle sérüléstípussal ismertetik meg az érdeklődőket. A sérüléssel élők helyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – nyitott megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom.

A tréningen saját élményeken keresztül mutatjuk be:

  • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők számára,
  • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élők,
  • hogyan tudnak mások segítséget nyújtani számukra,
  • miben különböznek, és miben egyeznek az egyes sérüléstípusok,
  • a sérülések ellenére az épekkel közös a világunk.

 

Célunk nem csak a fogyatékosok társadalmi integrációjának elősegítése, hanem az ép gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia), személyiség-, közösségfejlesztés. Törekszünk a változatosságra és a különböző igények figyelembevételére: a speciális foglalkozásunk módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel” (pl. paraagility akadálypályán), valamint egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a gyermekek.

A nyertes iskolában tartott program felépítése (összesen 2 foglalkozás)

1 db 45 perces segítőkutya-bemutató nagy létszámú közönség számára (a létszámot a csupán a helyszínben rejlő lehetőségek korlátozzák: fontos azonban, hogy annyi tanuló tud résztvenni a segítőkutya-bemutatón, ahányan kényelmesen beférnek úgy, hogy a fogyatékossággal élő gazdáknak és a segítőkutyáknak is marad legalább 30-40 nm-nyi hely a program megtartásához).
Képek néhány bemutatónkról.

1 db 45 perces iskolai érzékenyítő tréning egy osztályközösség számára (20-30 fő). A csoportdinamika befolyásolja a programunk sikerességét, így osztályokat összevonni, bontani nem tudunk, ezt a tematikát egy osztályközösség számára építettük fel.
Fotók az iskolai érzékenyítő programunkról.

+AJÁNDÉK MESEKÖNYV

A nyertes intézményt megajándékozunk egy “Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!” című mesekönyvvel is (http://www.mesekonyv.segitokutya.net).

PÁLYÁZÓK KÖRE

Kispesti iskolák (részvételi kör: az intézmény döntése szerint iskolai osztályok).

A PROGRAM HELYSZÍNE

A segítőkutyák bevonásával tartott egy-egy foglalkozást az adott, nyertes fogadó intézmény épületében bonyolítjuk le (pl. tornaterem, osztályterem).

IDŐKERET

Egyesületünk e pályázat keretében a 2017-18-as évben összesen egy iskolát (összesen 2 foglalkozás) látogat meg úgy, hogy az nem jelent anyagi terhet a fogadó intézmény számára.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ

2017. október 15.

A JELENTKEZÉS MENETE

A felhívás és a hozzá kapcsolódó online jelentkezési lap elérhető ide kattintva, ezt kérjük kitölteni. A szakmai értékelést követően a honlapunkon olvasható majd a programba bekerült iskola neve, ezenkívül minden intézmény a megadott email címen értesítést kap a döntéssel kapcsolatban. A programban való részvételhez írásos intézményvezetői hozzájárulás szükséges (együttműködési megállapodás). Az értékelés lezárultjával kapcsolattartónk emailben keresi meg a nyertes iskolát. Amennyiben a hozzájárulás nem érkezik vissza a kapcsolatfelvételtől számított 10 napon belül, akkor az Egyesület más pályázót választ.

Az értékelés szempontjai:

  • motiváció
  • előnyt jelenthet: ha a parkolóból akadálymentesen megközelíthető terem és kerekesszékkel is használható mosdó van az intézményben vagy az iskola környékén

 

JELENTKEZÉSI LAP elérhető ide kattintva.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Honlapunkon: www.segitokutya.net
Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/segitokutya
Emailben: Loványi Eszter (lovanyieszter@segitokutya.net)