NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Sajtóközlemény

A sokféleség érték – segítőkutyákkal a befogadóbb társadalomért

„Társadalmi szemléletformálás segítőkutyákkal” program keretében a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület 2023-ban, az 1 %-os SZJA-felajánlásoknak köszönhetően, 6 intézményben térítésmentes attitűdformáló foglalkozást valósított meg, mintegy 650 óvodás és iskolás gyermek részvételével. A programsorozat célja az volt, hogy fogyatékossággal élő segítőkutya-gazdák közös interaktív foglalkozások keretében népszerűsítsék az esélyegyenlőség gondolatát. A nehezebb helyzetű, többnyire vidéki intézményekbe is igyekeztek eljuttatni a szemléletformáló tréningek fő üzenetét: a sokféleség érték.

A fogyatékossággal élő (pl.  hallás-, látás- és mozgássérült) gazdák segítőkutyáikkal együtt látogattak el az intézményekbe, és a foglalkozások során többféle fogyatékossággal ismertették meg a gyermekeket. Ezután a terápiás kutya-felvezető párosok csapatépítő játékokat tartottak. A fogyatékos gazdák élethelyzetének bemutatása – a segítőkutyák jóvoltából – egy nyitottabb légkörben zajlott, ami azért volt fontos, mert ezt a kérdéskört egyébként még gyakran tabuként kezeli a társadalom. A szemléletformáló programsorozat célja nem csak a fogyatékossággal élő személyek inklúziójának elősegítése volt, hanem az óvodás és iskolás gyermekek szociális készségeinek fejlesztése is (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia, együttműködő készség, személyiség-, közösségfejlesztés).

A foglalkozásokat vezetők játékos formában osztották meg tapasztalataikat. Például:

  • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérült személyeknek,
  • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élő emberek,
  • hogyan tudnának mások hatékonyabb segítséget nyújtani számukra,
  • miben különböznek, miben egyeznek az egyes fogyatékossági típusok,
  • a fő üzenet: a sokszínűségünk ellenére mindannyian egy közös világban élünk.Az Egyesület a korosztálytól függően különböző tematikájú foglalkozásokat dolgozott ki, két alapvető tapasztalatra építkezve: a kisgyermekek még nyitottak, természetes jelenségként tekintenek a sokszínűségre és a segítőkutyák jelenléte jótékony hatással van az oldott légkör megteremtésére.

Az Egyesület 2023 elején felhívást tett közzé, majd a jelentkező intézmények közül – előre meghatározott értékelési szempontok alapján – szakmai Bizottság döntött a korlátos számú foglalkozást befogadó óvodákról és iskolákról.

A NEO MSKE önkéntes munkatársai 2011 óta tartanak szemléletformáló foglalkozásokat óvodás gyermekeknek, iskolás tanulóknak, valamint felnőtteknek (pl. cégek, iskolák dolgozóinak). Az Egyesületet hallás-, látás-, mozgássérült-segítő kutya gazdákból álló baráti társaság alapította 2011-ben. Az Egyesület fő célja a fogyatékossággal élő gyermekek, emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Munkatársai jelentős része maga is érintett, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember (pl. mozgássérült habilitációs kutyakiképző, hallássérült gyógypedagógus-szociológus, látás- és mozgássérült pszichológus), így a személyes és szakmai tapasztalataikat is kamatoztathatják az attitűdformáló programok tervezésében, kidolgozásában és megvalósításában.  Az Egyesület megalakulása óta 205 szemléletformáló foglalkozást és 309 bemutatót tartott, több mint 25 000 fő elérésével (2023. novemberi adatok).

További információ:
Dr. Loványi Eszter
szemléletformáló tréningek koordinátora
lovanyieszter@segitokutya.net
+36 30 847 65 80 (SMS)

Néhány fénykép a 2023-as programsorozatunkról: