NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Gyakori kérdések

GYAKORI KÉRDÉSEK

MILYEN FAJTÁK ALKALMASAK SEGÍTŐKUTYÁNAK?

Számtalan fajta kutyát használnak segítőkutyának, inkább a fajtán belüli egyedi képességek a döntőek. A labrador és golden retrievereket a világ minden részén előszeretettel alkalmazzák ilyen típusú munkára. Születetten barátságosak a világgal és jó a munka készségük. A juhász kutyák (pl. belga, német juhász, border collie stb…) is abszolút jó képességűek, viszont őket már a mi emberi világunk zajos mindennapjaihoz (ahol egy segítőkutya dolgozik) szoktatni nagyobb energiát igénylő képzést jelent, aktivitásukból a fogyatékos gazdának is fog jutni, ami egy idősebb, nyugodtabb gazdának nem biztos, hogy előny, de egy fiatal pörgős gazdának mindenképpen pozitívum tud lenni. A segítőkutya típusa is meghatározza a kutya fajtáját (segítőkutya típusok: vakvezető, mozgássérült-segítő, rohamjelző, hallássérült-segítő kutya). Pl. hallássérült-segítő kutyának előszeretettel használnak kis testű kutyákat papilont, yorkikat, ugyanis a hangok bejelzése mérettől független és a kis testűek sokkal mobilabbak. Egy vakvezető kutyánál viszont már fontos a méret.

MENNYI IDŐS KORBAN KEZDŐDIK MEG A KÉPZÉS?

A képzés a születés utáni első perctől kezdődik, ugyanis nagyon fontos, hogy a kiskutya milyen kapcsolatot alakít ki a tenyésztővel, a környezetével, hogyan szocializálódik már az első pillanattól kezdve. Az intenzív kiképzés 6-8 hetesen indul. A kutya korának megfelelő feladatokkal, játékosan zajlik a tanítás, de fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a tanulás. Kölyökkorban nagyon jól lehet a különféle ingerekhez szoktatni a kutyákat, ilyen korban a legkönnyebb a szocializáció.

MENNYI IDEIG TART A KIKÉPZÉS ÉS SZÜKSÉGES-E A VIZSGA A KUTYÁNAK, MIK A VIZSGÁVAL JÁRÓ ELŐNYÖK?

A képzés a vizsgáig tart, ami kamaszkor utáni időt jelent. Ekkor a kutya már nem próbálja meg újból és újból tesztelni a szabályokat, stabil a munkája, minden körülmények között. Ez kb. két éves kort jelent. A vizsgával válik segítőkutyává jogilag az eb. Az igazolványok idehaza komoly előnyöket jelentenek, nagyon sok helyre bemehet a vizsgázott páros. Tájékoztató a segítőkutya alkalmazásáról.

MILYEN PAPÍROK SZÜKSÉGESEK A SEGÍTŐKUTYA IGAZOLÁSÁRA EGY ELLENŐRZÉSNÉL?

A segítőkutya igazolványon lévő sorszám alapján lehet megnézni a MATESZ-E honlapon. (MATESZ: Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség) A levizsgázott kutyák egy adatbázisba kerülnek, így a sorszám alapján utána tud nézni egy biztonsági őr is akár az interneten keresztül.

HONNAN LEHET FELISMERNI EGY SEGÍTŐKUTYÁT?

A segítőkutyák megkülönböztetésképp hámot viselnek, amin a kiképző szervezet logója szerepel. Illetve a gazda segítőkutya igazolvánnyal tudja igazolni képzett kutyáját.

A SEGÍTŐKUTYÁK IGÉNYELNEK-E KÜLÖNLEGES, SPECIÁLIS TARTÁSI KÖRÜLMÉNYEKET? (TÁP, ORVOSI FELÜGYELET, TARTÁSI KÖRÜLMÉNY, STB...)

A képzés során a gazda igényeihez igazítva szabályokhoz szoktatjuk a kutyát. Ezek a szabályok biztosítják, hogy a kutya stabilan dolgozzon, valamint a kutya stresszmentes életét is szolgálják, ezért ezeket a gazdának is be kell tartani az eb tartása során. Fontos, hogy magas színvonalú orvosi ellátást kapjon egy ilyen kutya, hogy prémium minőségű tápot egyen, amik mind azt biztosítják, hogy hosszú és aktív élete legyen, sokáig lehessen segítőtársa fogyatékos gazdájának.

HÁNY ÉVES KORÁIG DOLGOZIK EGY ILYEN KUTYA ÉS MI TÖRTÉNIK VELE UTÁNA?

10-15 évet tud dolgozni egy kutya, ezért is nagyon fontos a megfelelő szülői háttér (szűrések, egészséges szülők), a jó minőségű táp és a jó állatorvosi ellátás. Idehaza általános megoldás, hogy a nyugdíjazott négylábú segítő társ a gazdánál marad élete végéig.

MIBEN TUD SEGÍTENI, MILYEN FELADATOT TUD ELLÁTNI, MIKRE LEHET KIKÉPEZNI?

Mozgássérült-segítő: tárgyfelvétel, apportozás, tárgyküldés, ajtónyitás, villanykapcsolás, kosár cipelés, segítség hívás, Hallássérült-segítő: meghatározott zajok jelzése a gazdának (sziréna, telefoncsörgés, kopogás, gyereksírás, ébresztőóra stb. stb., amire igény van) Látássérült-segítő: vezeti a gazdát, kikerülteti az akadályokat; jelzi az ajtót, padkát, útegyenetlenséget; felveszi az elejtett tárgyakat. Ezek mellett pedig lelki segítséget nyújtanak fogyatékos gazdáiknak, társak a mindennapokban. És mindemellett higgadt és tökéletes társ. 🙂

NEM ROSSZ-E A KUTYÁNAK, HOGY ÁLLANDÓ MUNKÁBAN VAN?

Egy kutya nincs állandóan munkában, legfeljebb munkára fogható állapotban, de ők ettől fontos társnak érzik magukat, van megbecsült munkájuk. Egy mozgássérült-segítőkutya pl. az első perctől tisztában van azzal, hogy nagyon könnyen ki tudná magát vonni a munkából, mivel póráz nélkül dolgoznak egyszerűbb lenne arrébb állniuk, de ők meg akarnak felelni a fogyatékos gazdájuknak. A képzésben is az a fő szempont, hogy a majdani gazda fogyatékosságának megfelelően képezzük ki a kutyát, így a kutya és a gazda helyzetét is megkönnyítjük, az átadás zökkenőmentes lehet. Ezenkívül a kutyának ezáltal feladata van. Szinte minden kutyafajta valamilyen feladat ellátására lett kitenyésztve, sajnos azonban manapság ezeket a feladatokat már csak kevés kutya látja el (a város közepén senki nem vadászik már egy vizslával pl.). Igényük azonban van rá, hogy legyen feladatuk, hiszen régen minden kutya munkakutya volt. A segítőkutyának van feladata, ami nem megterhelő a számukra, hanem teljessé teszi az életüket.

MI A KÜLÖNBÖZŐ SEGÍTŐKUTYA-TÍPUSOK HIVATALOS NEVE?

A szakemberek szerint hivatalosan így hívják a különböző segítőkutya-típusokat:

  • hangot jelző kutya,
  • mozgássérült-segítő kutya,
  • epilepsziaroham-jelző kutya (vagy rohamjelző kutya),
  • személyi-segítő kutya (pl. látássérült-segítő kutya),
  • vakvezető kutya,
  • keresztképzett kutya,
  • terápiás kutya.