NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Segítőkutyák a Szigeten

Sziget_1

2013. augusztus 9-én, pénteken és augusztus 10-én, szombaton segítőkutyák is csatlakoznak gazdájukkal a „szigetelőkhöz”! A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület (NEO MSE) – a kutyák képzésén túl – fontos küldetésének érzi a széleskörű társadalmi szemléletformálást, a fogyatékos személyek integrációjának és esélyegyenlőségének előmozdítását, a segítőkutya-gazdák aktivizálását változatos tevékenységeken keresztül. A különlegesen képzett segítőkutyák jelenlétével, valamint munkájuk rövid bemutatásával gazdáik nehezebb élethelyzete pozitív élményként jeleníthető meg, ami azért fontos, mert ezt a témát sok esetben tabuként kezeli a társadalom. A segítőkutya-gazdák is beszámolnak arról, hogy ha a kutyájuk mellettük van, a járókelők is bátrabban lépnek oda hozzájuk, teremtenek velük kapcsolatot. Fogyatékosságukról elterelődik a figyelem. Az állat a beszélgetés apropója („Jaj, de édes kiskutya! Miben segít?”), így érdekes, tartalmas párbeszédek és közös élmények alakulnak ki, amik – a kutya jelenléte nélkül – nagy valósínűséggel sose történtek volna meg. A fogyatékossággal élő gazdák közelebb kerülnek az ép emberekhez, a fesztiválozók pedig egy számukra addig – talán – távolinak és furcsának tűnő világgal ismerkedhetnek meg. Egyszóval, a segítőkutyák hidat képeznek a fogyatékossággal élő és a nem fogyatékos szigetelők között.

Programjaink a Szigeten

Sziget_2Az Egyesületünk különböző helyszíneken, a Sziget Fesztivál sajátos körülményeihez igazodó sokszínű programokkal készül.  2013. augusztus 9-10-én állandó standunknál egésznap várjuk az érdeklődőket az Ability Parkban változatos játékokkal, de az alábbi tervezett programjainkra külön szeretnénk felhívni a figyelmüket:

Segítőkutya-kiképzés bemutatása, interaktív játékok a kutyák és a fesztiválozók bevonásával

Időpont: 2013. augusztus 9. (péntek), 12 óra, helyszín: Ability Park, NEO Magyar Segítőkutya Egyesület standja

Időpont: 2013. augusztus 10. (szombat), 12 óra, helyszín: Ability Park, NEO Magyar Segítőkutya Egyesület standja

Látványos segítőkutya-bemutató, hangjelző-, mozgássérült-segítő és terápiás kutyák illetve gazdájuk bevonásával

Időpont: 2013. augusztus 10. (szombat), 16 óra, helyszín: Civil Sziget (Civil Játszótér)

Háttér információk, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület bemutatása<

Sziget_3A 2011 elején alakult NEO Magyar Segítőkutya Egyesület fő célja a fogyatékossággal élő embertársaink érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett kutyákkal. Munkatársaink nagy része sérült, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember (pl. kutyakiképző, gyógypedagógus), így munkánk során a személyes tapasztalatainkat is tudjuk kamatoztatni. Saját példánkból kiindulva alakítottunk meg az Egyesületünket, ezt követően egy hallás- illetve két mozgássérült kollégánk habilitációs kutyakiképzői végzettséget szerzett, rajtuk kívül még hárman rendelkeznek ilyen oklevéllel. Önfenntartó Egyesületünk non-profit alapon működik, munkatársaink önkéntesen dolgoznak.

Egyesületünk profiljába elsősorban a következő segítőkutya-típusok tartoznak: hazánkban még kevésbé ismert hallássérült-segítő kutya, továbbá mozgássérült-segítő kutya, terápiás kutya, személyi segítőkutya (pl. látássérült-segítő kutya), keresztképzett segítőkutya (pl. egyidejűleg látás- és mozgássérült-segítő kutya vagy hallássérült-segítő és rohamjelző kutya), rohamelőjelző segítőkutya, autista-segítő kutya.

Egyesületünkkel gyakran tartunk bemutatót (pl. Sziget Fesztivál, Budapesti Kommunikációs Főiskola, Kutya Világkiállítás), célunk a társadalmi szemléletformálás: a segítőkutyák népszerűsítése és a fogyatékossággal élők mindennapjainak megismertetése, valamint a felelős állattartásra is ráirányítjuk a figyelmet. A különböző intézményekben (pl. óvodákban, iskolákban) tartott tudatformáló programunk célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékossággal élő emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének elősegítéséhez. Az érzékenyítő programunk célja nem csak a fogyatékos személyek integrációjának és esélyegyenlőségének elősegítése, hanem az ép gyermekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése (pl. segítőkészség, empátia, együttműködő készség), továbbá személyiség- és közösségfejlesztés.