NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Vid Natasa

alelnök
egyesületi tag
önkéntes
önkéntes koordinátor
MOZGÁSSÉRÜLT-SEGÍTŐ KUTYA PROGRAM
tanácsadó szakpszichológus
terápiás kutya felvezető

2015-ben jelentkeztem az egyesületnél, hogy érdeklődjem, hogyan lehetne az életem része egy segítőkutya, aki nemcsak a mindennapjaimat segíti, hanem a munkámba is be tudom vonni. Hamarosan kiderült, hogy van egy törpeuszkár, aki erre alkalmas lehet. Először a mozgássérült-segítőkutya vizsgát tettük le Bilbóval, a fekete törpeuszkárral, majd a terápiás-kutya vizsgát is.

Pszichológusként dolgozom gyerekekkel és felnőttekkel és Bilbót is be szoktam vonni, illetve érzékenyítő foglalkozásokat is tartok vele, bemutatva a segítőkutyák munkáját.

Kezdetben meg voltam arról győződve, hogy egy nagyobb testű kutya tudna jobban a segítségemre lenni, de hamarosan rá kellett jöjjek, hogy ez nem így van.

Bilbo egy másik előzetes elképzelésemre is rácáfolt, mert azt gondoltam, hogy egy mozgássérült-segítőkutyánál a fizikai segítségnyújtás, ami fontosabb lehet számomra. Az együtt töltött idő alatt kiderült, hogy a lelki segítségnyújtás épp olyan lényeges és most nekem talán nagyobb arányú is. Amikor Bilbóval jövök-megyek, az embereknél nem az a fő téma, ha beszélgetünk, hogy „jaj, szegény kerekesszékes” meg „jaj, ilyen fiatalon miért vagyok kerekesszékben”, hanem inkább azzal vannak elfoglalva, hogy Bilbo milyen cuki. Arról kérdezgetnek, hogy a segítőkutyák, miben, hogyan segítenek.

Hálás vagyok a NEO Egyesületnek, hogy Bilbo velünk lehet.

Bilbo blogja: