NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Pályázati felhívás óvodáknak és iskoláknak 2024

Köszönjük a jelentkezéseket szemléletformáló programunkkal kapcsolatos pályázati felhívásunkra. A döntés nagyon nehéz volt, mert nagyon sok színvonalas pályázat érkezett – határidőn belül. A nyertes intézmények listája az alábbiakban látható, a megadott email címre is küldtünk értesítést minden pályázónak. A programsorozat Egyesületünk számára 2022. évi 1 %-os felajánlásokból valósulhat meg, amit ezúton is köszönünk!

 PÁLYÁZATI EREDMÉNYEK:

 1. Pecöli Bóbita Művészeti Óvoda, Pecöl
 2. Boglárka Néphagyományőrző Óvoda és Konyha, Inárcs
 3. Borsfai Fekete István Általános Iskola, Borsfa
 4. Budapest XVI. kerületi Gyerekkuckó Óvoda 1. sz. Telephelye, Budapest
 5. Szegedi Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskola, Szeged
 6. Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola, Vác

Társadalmi szemléletformálás segítőkutyákkal – pályázati felhívás óvodáknak és iskoláknak

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület a 2022. évi 1 %-os SZJA-felajánlásoknak köszönhetően 6 szakmai szemléletformáló programot tud megvalósítani térítésmentesen 2024-ben, melyre várjuk óvodák és iskolák jelentkezését.

A pályázható szemléletformáló program leírása

Programunk célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült segítőkutya-gazdák közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének elősegítéséhez. A különböző fogyatékossággal élő gazdák segítőkutyáikkal látogatnak el az intézményekbe, és az interaktív foglalkozások során többféle fogyatékossági típussal ismertetik meg a kisgyermekeket, tanulókat. A fogyatékossággal élő gazdák élethelyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – egy sokkal nyitottabb megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom. A szemléletformáló programunk célja nem csak a fogyatékos személyek inklúziójának elősegítése, hanem az óvodás és iskolás gyermekek szociális készségeinek fejlesztése is (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia, együttműködő készség), személyiség-, közösségfejlesztés.

A foglalkozáson játékos formában osztjuk meg a saját élményeinket. Például:

 • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérült személyeknek,
 • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élő emberek,
 • hogyan tudnak mások hatékonyabb segítséget nyújtani számukra,
 • miben különböznek, miben egyeznek az egyes fogyatékossági típusok,
 • a sokszínűségünk ellenére mindannyian egy közös világban élünk.

 

A nyertes intézményekben tartott program felépítése

Óvodák esetén:

 • Hatvan perces szemléletformáló foglalkozás. A programot az adott óvodával egyeztetve pontosítjuk (pl. a gyermekek létszáma, életkora, helyszíni adottságok).

Videó egy óvodai szemléletformáló programunkról.

Iskolák esetén:

 • Negyvenöt perces segítőkutya-bemutató nagyobb létszámú közönség számára (a létszámot a csupán a helyszínben rejlő lehetőségek korlátozzák: fontos azonban, hogy annyi tanuló tud résztvenni a segítőkutya-bemutatón, ahányan kényelmesen beférnek úgy, hogy a fogyatékossággal élő gazdáknak és a segítőkutyáknak is marad legalább 50 négyzetméternyi hely a program megtartásához).

Képek néhány bemutatónkról.

 • A közös bemutató után egy hatvan perces szemléletformáló tréninget tartunk az iskola által választott szűkebb osztályközösség számára (20-30 fő). A csoportdinamika befolyásolja a programunk sikerességét, így osztályokat összevonni, bontani nem javasoljuk, ezt a tematikát egy osztályközösség számára építettük fel. (Általános iskolák esetében a második, szemléletformáló foglalkozáshoz javasoljuk legalább 3. évfolyamos gyermekek kiválasztását.)

Videó egy iskolai szemléletformáló foglalkozásunkról.

 

PÁLYÁZÓK KÖRE

Magyarországi székhelyű óvodák és iskolák (részvételi kör: az intézmény döntése szerinti óvodai csoportok/iskolai osztályok).

A PROGRAM HELYSZÍNE

A segítőkutyák bevonásával tartott egy-egy foglalkozást az adott, nyertes fogadó intézményben bonyolítjuk le (pl. tornaterem, udvar, aula). Minél nagyobb a hely, annál jobb, ugyanakkor fontos a nyugodt, csendes helyszín (pl. foglalkozás közben ne legyen „átjárás”). Mivel mozgássérült előadó is tartozik a csapathoz, kérjük, jelezzék a jelentkezési lapon, hogy a foglalkozás lehetséges helyszíne a parkolóból akadálymentesen megközelíthető-e, illetve van-e kerekesszékkel közlekedő személyek számára kialakított mosdó az intézményben vagy a környéken.

 

IDŐKERET

Egyesületünk e pályázati felhívás keretében összesen 6 intézményt (várhatóan 3 óvodát + 3 iskolát) látogat meg úgy, hogy az nem jelent anyagi terhet a fogadó intézmény számára.

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ                                                                        

2024. március 31. 18.00.

 

A JELENTKEZÉS MENETE

A felhíváshoz kapcsolódó online jelentkezési lap elérhető ide kattintva, ezt kérjük kitölteni. A szakmai értékelést követően a honlapunkon olvasható majd a programba bekerült intézmények neve, ezenkívül minden kapcsolattartó a megadott email címen értesítést kap a döntéssel kapcsolatban. A programban való részvételhez írásos intézményvezetői hozzájárulás szükséges (együttműködési megállapodás). Az értékelés lezárultjával munkatársunk emailben keresi meg a nyertes intézményt. Amennyiben a hozzájárulás nem érkezik vissza a kapcsolatfelvételtől számított 7 napon belül, akkor az Egyesület más jelentkezőt választ.

A pályázat nyerteseit szakmai Bizottság választja ki, megjelöli a pályázók sorrendjét. Mindenkinek köszönjük előre is az érdeklődését!

Az értékelés szempontjai például:

 • motivációs okok
 • előnyt jelenthet, ha a parkolóból akadálymentesen megközelíthető helyszín (pl. udvar, terem) és kerekesszékkel is használható mosdó van az intézményben vagy a környéken
 • a foglalkozáson van lehetőség fotók készítésére (pl. fényképes beszámoló az Egyesület közösségi oldalaira is felkerülhet) – amennyiben egy-egy szülő ehhez nem járulna hozzá, azt a szervező jelezze az Egyesület kapcsolattartójának.

 

JELENTKEZÉSI LAP elérhető ide kattintva.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Honlapunkon: www.segitokutya.net
Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/segitokutya
Emailben: Dr. Loványi Eszter (lovanyieszter@segitokutya.net)