NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Mali Era

egyesületi tag
önkéntes
nevelőszülő
TERÁPIÁS KUTYA FELVEZETŐ

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szereztem közlekedésmérnöki diplomát 2006-ban, légiközlekedési szakirányon. 2008-ban kaptam meg első segítőkutyámat, egy labradorkeverék kutyát, Borkát a Kutyával az Emberért Alapítványtól (KEA). A KEA munkásságával kiképzőiken keresztül kerültem közelebbi kapcsolatba és szereztem tapasztalatot a segítőkutya-kiképzés alapjairól.

  • 2009-2010 önkéntesként dolgoztam az alapítványnál (KEA), feladatom a gazdajelöltekkel való kapcsolattartás volt.
  • 2009 őszén részt vettem a német testvérszervezetünk, a Hundezentrum Canis Familiaris kutyakiképzői szemináriumán.
  • 2010 decemberében elvégeztem a DM Oktatási Központ által meghirdetett Pályázatíró- és figyelő Mesterkurzust
  • A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület megalakulása óta (2011) dolgozom itt önkéntesként. Feladataim közé tartozik többek között a különböző adminisztrációs tevékenységek, a mozgássérült-segítő kutya program vezetése, valamint kiképző tanoncként is részt veszek a munkában.
  • 2012-ben Habilitációs kutyakiképző vizsgát tettem le – Magyar Terápiás és Segítőkutya Szövetség Egyesület

Az évek során Borkával folyamatosan tagjai voltunk a segítőkutya bemutató csoportnak. Segédkeztünk az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének nemzetközi kutatási munkájában: LIREC project – Social Robot (2010) A hétköznapi médiában több alkalommal is kiálltam a segítőkutyák jogaiért. 2012 óta nevelőszülője vagyok egy labradoodle kutyának, Joyának, aki remek lehetőséget adott arra, hogy a segítőkutya  kiképzés területén gyakorlati tapasztalatokra is szert tehessek. Az élet pedig úgy hozta, hogy Borkát nyugdíjazni kellett egészségügyi okok miatt, így Joyával  már együtt készülünk a mozgássérült-segítő kutya vizsgára.Vele is sok bemutatóra, érzékenyítő előadásra járunk, így 2013 tavaszán letettük a terápiás vizsgát is.

malierika@segitokutya.net