NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Munkába állt Gofree, az első glutén-jelző kutya Magyarországon.

Munkába állt Gofree, az első glutén-jelző kutya Magyarországon.

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület által felkészített kutya, március első felében sikeres próbavizsgát tett az Egyesület kiképzőivel.

A hivatásos segítőkutya vizsgát bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési és vizsgahelyszínt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet a járvány miatt határozatlan időre lezárták. 

Gofree másfél éves képzést követően tette le a hivatásos vizsgafeladatokból, valamint szagminták azonosításából álló egyesületi vizsgát, melyen bizonyította, hogy képzettségi szintje megfelelő és megkezdheti munkáját egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány mellett. Gofree feladata, hogy az ételeket megszagolja, és jelezze, ha azok akár legminimálisabb mennyiségben is glutént tartalmaznak. A kutya munkája a kislány mellett azért is nélkülözhetetlen, mert sok, amúgy gluténmentes jelzéssel ellátott étel minimális mennyiségben tartalmazhat glutént, amitől Gofree gazdája rosszul lenne. Gluténmentesnek számít az a termék, mely 1 kg-ban kevesebb, mint 20 mg glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kg ételben kevesebb, mint 10 mg glutén kiszagolására is, mely már a gluténmentesség határértéke alatt van. Magyarországon és Európában Gofree az első ilyen kutya, akit erre a speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob bevonásával sajátították el a magyarországi segítőkutya szervezet munkatársai.  2019 őszén valósult meg a Golob-Workshop, melyen több magyarországi kiképző szervezet is részt vett, hogy a különböző típusú jelzőkutyák (epliepszia, vércukorszint-jelző, glutén-jelző stb.) képzéséről bővíthessék ismereteiket. A NEO Segítőkutya Egyesület célja, hogy a jövőben minél több speciálisan képzett jelzőkutyát képezhessenek ki és segítsék ezzel a rászoruló gazdák életét.

A workshop az NFSZK FOF2019/136 pályázatával, az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

 

Kapcsolat:
Sziklai Bengyel Nóra
programok@segitokutya.net
06 20 999 37 28