NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Érzékenyítő tréning: Visszhang Óvoda, Tihany

Hétfőn, 2013. november 18-án, megtartottuk az első óvodai érzékenyítő foglalkozásunkat a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatának keretében. Egyesületünk 4 kutyával látogatta meg a tihanyi Visszhang Óvoda lelkes gyermekseregét.


Köszönjük a képeket Burányi Virágnak!

Első részben a mozgássérültek világával ismerkedhettek meg a kicsik. A kis széken ülő ovisok elé letettünk egy plüss nyuszit. Arra kértük őket, hogy vegyék fel a földről úgy , hogy nem állnak fel, és még a feneküket sem emelik fel a székről. Nem volt könnyű feladat, hiszen nehéz volt előredőlés közben ülve maradni. Ezzel a feladattal azonban érezhették a gyermekek, hogy milyen nehéz egy mozgássérültnek tárgyakat felvenni a földről. Cooper, a mozgássérült-segítő kutya utána bemutatta, hogyan adja fel gazdájának a leesett tárgyakat, még az olyan piciket is, mint egy pénzérme. Nem csak a tárgyfelvételt mutattuk be a gyerekeknek, hanem a kesztyűlehúzást, illetve a tárgyak pakolását. Cooper azt a feladatot kapta, hogy azokat a plüss állatkákat, amelyeket nem sikerült a gyerekeknek beledobni egy dobozba, vegye fel, és tegye bele ő azokat. A dobálózó gyerekek nagyon élvezték a feladatot, akárcsak a helyettük pakolászó, játékos Cooper.

Velünk volt Kuku, a hallássérült-segítő kutya is, aki bemutatta hogyan jelzi hallássérült gazdájának, ha reggelente bekapcsol az ébresztő óra, ha csengetnek, vagy ha nevén szólítják. Természetesen az ovisokat is bevontuk egy kis játékba, és arra kértük, fogják be füleiket. Ezek után beszéltünk hozzájuk, hogy megtapasztalják ők is, milyen az, ha valaki nem hallja rendesen, amit körülötte beszélnek.

A foglalkozás végén pedig T és Nyafi, terápiás tanuló kutyáink, egy kis játékra hívták a gyerekeket. A kutyák hámján lévő kis zsebekből húzhatott mindenki egy kártyát. A mesefigurákat ábrázoló kártyák párban voltak, így a gyerekeknek az volt a feladatuk, hogy megkeressék párjukat. Érzékenyítő foglalkozásunkon nem maradhatott el a simogatás sem. A lelkes gyerekek felszabadultan simították meg minden adandó alkalommal a kutyákat. Búcsúzóul pedig jutalomfalatot is adhattak a cirógatás mellé.

Helyszín: Visszhang Óvoda, Tihany, Visszhang utca 21. Előadóink: Mányik Richárd és mozgássérült-segítő kutyája Cooper valamint tanuló kutyája T, Loványi Eszter és hangjelző kutyája Kuku, Czirják Helga és tanuló kutyája Nyafi Segítőink: Hölvényi Zita, Burányi Virág és Mali Era

NCTA_lablec_v1