NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Szimatolásból és szeretetből csillagos ötös: GoFree, a gluténjelző „csodakutya”

A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja vasfegyelmet igénylő diétáját, ami sok felnőttön is kifogna. Betegsége miatt korábban kimaradt a szülinapi gyerekzsúrokból és közös sütizésekből, így alig akadt barátja. Amióta azonban GoFree, Európa első gluténjelző segítőkutyája betoppant az életébe, minden megváltozott. A szuperérzékeny orrú négylábú mindenhová követi a kislányt, őrangyalként vigyáz az egészségére, és még a gyerekekkel való barátkozásban is segíti.

 

Étel: ellenség vagy jóbarát?

A gluténérzékenységre sokan legyintenek, és divathóbortnak, nem létező problémának bélyegzik. Ha viszont valaki látott már egy ártatlan gyereket szenvedni csak azért, mert véletlenül gluténtartalmú ételt evett, akkor azonnal megváltozik a véleménye. Ilyen gyermek a 13 éves Emma is, aki súlyos cöliákiával él, vagyis a szervezete a bizonyos gabonákban megtalálható glutén minimális mennyiségét sem tolerálja. Ő még a hivatalosan gluténmentes élelmiszerekben sem bízhat. Ha egy étel 1 kg-ja kevesebb, mint 20 mg glutént tartalmaz, az már gluténmentesnek minősül – de a kislány már ilyen kis adagra is súlyos rosszulléttel reagál.

 

Egy gondos anyuka zseniális ötlete: a gluténjelző kutya

Mit tehet egy gluténnérzékeny gyerek aggódó anyukája – azon túl, hogy minden veszélyes ételt száműz otthonról, de még a környékről is? Emma anyukájának, Nórának egészen korszakalkotó ötlete támadt. A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseként régóta foglalkozik segítőkutyákkal, akik fogyatékossággal élő emberek hű társai, és tulajdonképpen helyettük látnak, hallanak és mozognak. Sőt: Emma testvére autizmussal él, és neki is van segítőkutyája. Így felmerült Nórában, hogy ezek között a csodálatos képességű négylábúak között talán akad olyan, aki épp az ő kislányán tudna segíteni.

Az ötletet tettek követték: rengeteg kutatás és telefonálás után kiderült, hogy Amerikában valóban léteznek gluténjelző kutyák, akik a legkisebb mennyiségben is képesek kiszagolni az ételekben megbújó alattomos összetevőt. Mivel azonban Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra gondolt egy merészet: kiválasztott egy tündéri, menhelyen élő kutyust, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga gluténjelzőnek kislánya mellé.

 

GoFree, az őrangyal: figyelmeztet a veszélyre és segít barátkozni

GoFree-nak azóta is csodájára jár mindenki. Egyrészt azért, mert ő Európa első gluténjelző kutyája, aki valóban teljes biztonsággal jelzi a glutén jelenlétét az ételekben. A kiképzés során megtanulta, hogy a mancsával érintse meg a szennyezett ételt tartalmazó üveget, így Emma vendégségben ma már mindig tudja, mit ehet és mit nem. Másrészt pedig a kutyus tudása, kedvessége és odaadása azonnal beszédtéma lesz, ahol csak felbukkan: ez pedig azzal jár, hogy Emma könnyebben tud kommunikálni és kis barátokat szerezni, amikor mellette van hűséges négylábú társa.

Gofree pacsit ad a lyukacsos tetejű élelmiszertartóra, ha glutént szimatol

segitokutya.net

 

Kérjük, adója 1%-ával támogassa a NEO Magyar Közhasznú Segítőkutya Egyesület munkáját, hogy minél több fogyatékos embernek adhassunk négylábú segítőtársat!  Szervezetünk mozgás-, hallás- és látássérült, illetve autizmussal és más mentális kihívásokkal élő emberek számára képez ki segítőkutyákat, a szemléletformáló programok szervezése mellett.

1%-os adószámunk: 18211236-1-42

Támogatását kutyáink és gazdijaik nevében előre is köszönjük!