NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Megsimogathatom? /VENDÉGPOSZT/

Erre a kérdésre is választ kaptak a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola alsó tagozatos diákjai a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület szemléletformáló előadásán. 2024. április 30-án a NEO önkéntesei vendégeskedtek az iskolában.
A tornateremben 250 gyerek ült körben szőnyegeken, padokon, helyet és teret adva a kutyás bemutatónak. A kellemes iskolai zsibongást az érdeklődés csendje váltotta fel, amint a vendégek – emberek és kutyák – bemutatkoztak, és a gazdák röviden szemléltették, kutyáik hogyan segítik őket a mindennapokban. A figyelem és koncentráció, amivel segítőkutyák az embereket követik, figyelik, mindenkit csodálattal töltött el. A nézők között biztosan volt, akinek a gondolataiban a kutyahűség fogalmához hozzákapcsolódott a kutyafelelősség is. A kutyakiképzés, a munka és a gazda iránti szeretet „tartja a feladatban” a segítőkutyákat, a gyerekek megérthették, a munkából simogatással kizökkenteni nem szabad őket. A „Megsimogathatom?” kérdésre a válasz tehát: csak akkor, ha előtte engedélyt kérünk rá. A gyerekek is részesei lehettek a műsornak, alagutat formáltak a kutyák számára, a keresésnél pedig a jutalomfalat elrejtésében vállaltak fontos szerepet. És végül eljött a simogatás ideje is.
Kis szünet után egy negyedikes osztály három csoportban beszélgethetett a NEO önkénteseivel, lehetett kérdezni, és kérdeztek is, hiszen ez a korosztály sokat tud a világról és elég bátor a kérdezéshez.
Köszönet a szervezőknek és az előadóknak, hogy lehetővé tették számunkra a részvételt. A kutyák által nyújtott segítség és társaság megérintett bennünket, és megérezhettük, milyen fontos szerepet játszanak az életünkben.
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának gyógypedagógia-tanár szakos hallgatói: Daniné Szabó Szilvia, Kovács Anikó, Szekeres Eszter.
Köszönjük Szilvinek, Anikónak és Eszternek a kedves szavakat, Nyúl Róbertnek a szuper fotókat!
A program a 2022. évi, az Egyesületünkhöz beérkezett 1 %-os felajánlásokból valósult meg. Köszönjük a Támogatóinknak, hogy gondoltak ránk!