NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

hvg.hu -Amikor az életed egy kutya kezében van

hvghulogo Rólunk szóló részlet:

Hallássérültek támasza is lehet kutya
Magyarországon néhány éve kezdtek el hallássérülteknek segítő kutyákat képezni. A hallássérülteket segítő kutyák kiképzése egy éven, a siket-néma segítő kutyáké két évig tart. A NEO Segítőkutya Egyesület hallássérült-segítőkutya programvezetője Loványi Eszter elmondta, az elmúlt másfél évben 13 rászoruló adta be az igénylését, ebből 3 kutya kiképzését indították el. Ezek a kutyák alapvetően hallássérültekre szakosodnak, de van lehetőség tovább- vagy keresztképzésre. A keresztképzett kutyákra akkor van szükség, ha a hallássérült személy többféle problémával él együtt (hallás- és mozgássérült).

Mányik Richárd, az egyesület vezetője szerint a hangok bejelzésének megtanítása viszonylag egyszerű feladat: először meg kell tanítani a kutyának, hogy melyek a gazda számára fontos zajok, utána azt, hogy milyen szituációkban kell dolgoznia. Például, ha szól a telefon akár otthon, zajos bevásárlóközpontban vagy a még zajosabb utcán közlekedve is be kell jeleznie. Azonban ha már autóban vannak, ahol a gazda vezet, ott már tilos, hiszen egy apró kézbökés is végzetes lehet. Egy-egy zaj esetében a jelzés módja is változhat, például a vészhelyzet egyezményes jele az, ha a kutya lefekszik.

A vakvezető kutyákhoz képest a hallássérülteknek segítő kutyák póráz nélkül dolgoznak illetve a vakvezető kutyának meg kell tanulnia megtagadni a parancsot adott esetben, például autó közeledtével a gazda jelzése ellenére nem indulhat el-írja a hvg.hu

Forrás: hvg.hu  2013. március 29.
Szerző: Sereg Nikoletta