NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Látássérült-mozgássérült segítőkutya: Mystic

Progra név: Mystic
Blog: mystic.segitokutya.net

Cél: egy kerekesszékes-látássérült lány segítőkutyához juttatása.

Gabi fiatal nőként másodszor kényszerül az élete újrakezdéséhez. Gyermekként egy ismeretlen betegség vezetett a kerekesszékes állapotához, megtanult teljes életet élni: tanult, dolgozott, táncolt. Most húsz évvel később, a látása majdnem teljes elvesztésével az eddig kivívott független élete megszűnt. Kerekesszékes látássérültként teljesen másokra van utalva. Kiszolgáltatottságát minimálisra tudná csökkenteni egy különlegesen kiképzett kutya és segítségével másodszor is újra tudná kezdeni önálló életét.

Képzés: világszerte nagyon ritka az egyidejű mozgás- és látás sérüléssel élők száma, még kevesebb erre a speciális esetre segítő kutyát képzők képzőké.  Mystic feladata egy fiatal kerekesszékes és vak lány, Gabi segítése lenne.
A két évig tartó képzés alapja a megfelelő kölyök kiválasztása, majd a 8 hetes kiskutya kiképzőhöz kerül, akivel együtt élve tanulja a majdani gazda személyre szabott igénye szerinti segítő feladatokat.  Egy kiképző egy kutyát nevel, így teljes figyelmet tud biztosítani a rábízott kutyára, szakértelmével pedig kiküszöbölhetőek a helytelen beidegződések, rossz szokások kialakulása. A folyamatba aktívan bevonják a sérült igénylőt, így a két éves képzés végén az átadási szakasznál már egy képzett kutya-gazda párossal indul a közös munka, később pedig a vizsga.

A Mystic program bemutatkozó videója: