NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Pályázati felhívás óvodáknak és iskoláknak

Társadalmi szemléletformálás segítőkutyákkal – pályázati felhívás óvodáknak és iskoláknak

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület a 2021. évi 1 %-os SZJA-felajánlásoknak köszönhetően 6 szakmai szemléletformáló programot tud megvalósítani térítésmentesen 2023-ban, melyre várjuk óvodák és iskolák jelentkezését.

A pályázható szemléletformáló program leírása

Programunk célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült segítőkutya-gazdák közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének elősegítéséhez. A különböző fogyatékossággal élő gazdák segítőkutyáikkal látogatnak el az intézményekbe, és az interaktív foglalkozások során többféle fogyatékossági típussal ismertetik meg a kisgyermekeket, tanulókat. A fogyatékossággal élő gazdák élethelyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – egy sokkal nyitottabb megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom. A szemléletformáló programunk célja nem csak a fogyatékos személyek inklúziójának elősegítése, hanem az óvodás és iskolás gyermekek szociális készségeinek fejlesztése is (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia, együttműködő készség), személyiség-, közösségfejlesztés.

A foglalkozáson játékos formában osztjuk meg a saját élményeinket. Például:

 • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérült személyeknek,
 • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élő emberek,
 • hogyan tudnak mások hatékonyabb segítséget nyújtani számukra,
 • miben különböznek, miben egyeznek az egyes fogyatékossági típusok,
 • a sokszínűségünk ellenére mindannyian egy közös világban élünk.

 

A nyertes intézményekben tartott program felépítése

Óvodák esetén:

 • Hatvan perces szemléletformáló foglalkozás. A programot az adott óvodával egyeztetve pontosítjuk (pl. a gyermekek létszáma, életkora, helyszíni adottságok).

Videó egy óvodai szemléletformáló programunkról.

Iskolák esetén:

 • Negyvenöt perces segítőkutya-bemutató nagyobb létszámú közönség számára (a létszámot a csupán a helyszínben rejlő lehetőségek korlátozzák: fontos azonban, hogy annyi tanuló tud résztvenni a segítőkutya-bemutatón, ahányan kényelmesen beférnek úgy, hogy a fogyatékossággal élő gazdáknak és a segítőkutyáknak is marad legalább 50 négyzetméternyi hely a program megtartásához).

Képek néhány bemutatónkról.

 • A közös bemutató után egy hatvan perces szemléletformáló tréninget tartunk az iskola által választott szűkebb osztályközösség számára (20-30 fő). A csoportdinamika befolyásolja a programunk sikerességét, így osztályokat összevonni, bontani nem javasoljuk, ezt a tematikát egy osztályközösség számára építettük fel. (Általános iskolák esetében a második, szemléletformáló foglalkozáshoz javasoljuk legalább 3. évfolyamos gyermekek kiválasztását.)

Videó egy iskolai szemléletformáló foglalkozásunkról.

+AJÁNDÉK MESEKÖNYV

A nyertes intézményeket megajándékozunk egy „Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!” című mesekönyvvel (http://www.mesekonyv.segitokutya.net).

PÁLYÁZÓK KÖRE

Magyarországi székhelyű óvodák és iskolák (részvételi kör: az intézmény döntése szerinti óvodai csoportok/iskolai osztályok).

A PROGRAM HELYSZÍNE

A segítőkutyák bevonásával tartott egy-egy foglalkozást az adott, nyertes fogadó intézményben bonyolítjuk le (pl. tornaterem, udvar, aula). Minél nagyobb a hely, annál jobb, ugyanakkor fontos a nyugodt, csendes helyszín (pl. foglalkozás közben ne legyen „átjárás”). Mivel mozgássérült előadó is tartozik a csapathoz, kérjük, jelezzék a jelentkezési lapon, hogy a foglalkozás lehetséges helyszíne a parkolóból akadálymentesen megközelíthető-e, illetve van-e kerekesszékkel közlekedő személyek számára kialakított mosdó az intézményben vagy a környéken.

 

IDŐKERET

Egyesületünk e pályázati felhívás keretében összesen 6 intézményt (várhatóan 3 óvodát + 3 iskolát) látogat meg úgy, hogy az nem jelent anyagi terhet a fogadó intézmény számára.

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ                                                                        

 1. április 5., 18.00.

 

A JELENTKEZÉS MENETE

A felhíváshoz kapcsolódó online jelentkezési lap elérhető ide kattintva, ezt kérjük kitölteni. A szakmai értékelést követően a honlapunkon olvasható majd a programba bekerült intézmények neve, ezenkívül minden kapcsolattartó a megadott email címen értesítést kap a döntéssel kapcsolatban. A programban való részvételhez írásos intézményvezetői hozzájárulás szükséges (együttműködési megállapodás). Az értékelés lezárultjával munkatársunk emailben keresi meg a nyertes intézményt. Amennyiben a hozzájárulás nem érkezik vissza a kapcsolatfelvételtől számított 7 napon belül, akkor az Egyesület más jelentkezőt választ.

A pályázat nyerteseit szakmai Bizottság választja ki, megjelöli a pályázók sorrendjét. Mindenkinek köszönjük előre is az érdeklődését!

Az értékelés szempontjai például:

 • motivációs okok
 • előnyt jelenthet, ha a parkolóból akadálymentesen megközelíthető helyszín (pl. udvar, terem) és kerekesszékkel is használható mosdó van az intézményben vagy a környéken
 • a foglalkozáson van lehetőség fotók készítésére (pl. fényképes beszámoló az Egyesület közösségi oldalaira is felkerülhet) – amennyiben egy-egy szülő ehhez nem járulna hozzá, azt a szervező jelezze az Egyesület kapcsolattartójának.

 

JELENTKEZÉSI LAP elérhető ide kattintva.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Honlapunkon: www.segitokutya.net
Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/segitokutya
Emailben: Dr. Loványi Eszter (lovanyieszter@segitokutya.net)