Állatasszisztált terápia

Állatasszisztált terápiának/foglalkozásnak – a mi egyesületünk esetében kutyás terápiának – nevezzük (AAT = animal assisted therapy) azokat a programokat, melyek során a tanulási, fejlesztési folyamatba olyan kutyát is bevonunk, aki a gazdájával két körből álló vizsgát tett. Ez a páros meghatározott cél érdekében dolgozik együtt a gyerekcsoporttal. A célt a csoporttal dolgozó szakember (pszichológus, (gyógy)pedagógus) határozza meg.

Pl. labda dobására motiválja az értelmileg sérült gyerekeket, hiszen az eldobott labdát szívesen visszahozzák az ebek vagy a kutya által bemutatott trükk nagy mozgásra ösztönzi a gyerekeket. Szorongó gyerekek/felnőttek és/vagy más pszichés problémával élők esetében a kutyával való együttlét, a feladatok közös megoldása enyhít az állapoton, illetve motivál a gyógyulásra.

A törvényi előírások mellett, több esetben kérdésként merült fel, hogy miért kell szakember és/vagy felvezető=gazda a kutyás foglalkozásokra. Talán ez a kép szemléletesen visszaadja: a felvezető olyan, mint a számítógép – ő kapja az információt, majd mindezt instrukcióként a kutyának továbbadja, aki így a projektor szerepét tölti be. Mind a kutya, mind a csoport biztonsága érdekében jó, ha külön-külön egy-egy ember felelős a csoportért és a kutyáért.

Állatasszisztált foglalkozás (AAA = animal assisted activity) például az idősotthonban tett rendszeres látogatás, mely legfőbb célja a kellemes, szórakoztató, szeretetet kapó és szeretetet adható pillanatok szerzése. Ebben az esetben macskát, nyulat éppúgy lehet használni, mint kutyát.

Pl. az állat simogatása általi harmónia megélése, vagy a kutyás trükkökön való vidám nevetés, vagy csak az állat apropóján a gazdával való beszélgetés önmagában mentálhigiénés foglalkozás.

Állatasszisztált pedagógia (AAE = animal assisted education) az a tanulási folyamat egy oktatási intézményben, amikor – általában – kutyát alkalmaznak motivációként. A négylábú bevonása az iskolai órákba vagy óvodai foglalkozásokba könnyen megkedveltetheti az adott témát vagy tantárgyat a gyerekekkel, illetve motiválhatja őket az információ szerzésére.

Pl. ki ne szeretne matematika órán olyan feladatot kapni, amelyet egy kutya kézbesít számára, vagy környezetismeretet tanulni, ha az emlősöket egy élő KUTYA szemlélteti.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free Web Space | Thanks to Best CD Rates, Boat Insurance and software download
www.scriptsell.net